Blog

Akıllı Arazi Kullanımı: Dünyanın En Verimli Yağ Mahsulü Palm Yağı

Söz konusu arazi kullanımıysa, palm ağaçlarına ayrı olarak değinmek gerekiyor. Bu “altın mahsuller” dünyadaki en verimli mahsuller olma özelliği taşıyor. Malezya’da sürdürülebilir bir şekilde yetiştirilen bu görkemli ağaçlar çevresini ve milyarlarca insanı beslerken çiftçilere de refah getiriyor. Ve bunu dünyadaki tarım arazileri içerisinde sadece küçük bir yer kaplayarak gerçekleştiriyor. İşte buna akıllı arazi kullanımı denir!

Dünyada dört büyük yağ mahsulü var: Palm yağı, Soya fasulyesi, Ayçiçeği ve Kanola. Hepsi birlikte dünyadaki tarım arazilerinin yüzde 3,55’ini kaplıyor. Palm yağı ise bunların içinde yüzde 0,23 kullanımlıkla en az arazi kaplayan mahsul. Ayçiçek yağı yüzde 0,51, Kanola yüzde 0,67  ve en fazla arazi kullanımıyla Soya fasulyesi yüzde 2,14’lük arazi kaplıyor.

Kapladığı alan  en az olmasına rağmen en verimli yağ üretimi ise palm yağı ile gerçekleşiyor. Palm ağaçlarında yetişen salkım salkım meyveler soya fasulyesinden 11 kat, ayçiçeğinden 10 kat, kanoladan ise 7 kat daha fazla yağ üretiyor. Başka bir değişle, palm yağı ile aynı miktarda soya yağı üretmek için 10 kat daha fazla arazi kullanmak gerekmekte!

Ve diğer yağ mahsullerinin aksine palm ağacı 25 yıllık yaşam döngüsü olan çok yıllık bir bitkidir. Her sene yeniden ve yeniden dikmek yerine,  bu uzun ve bol yapraklı palmiye ağaçları tüm sene boyunca bol miktarda taze meyve demetleri üretir. Bu özelliği enerji tasarrufu sağlarken, aynı zamanda toprak erozyonunu da azaltıyor! Bu yeşil ve uzun ağaçlar aynı zamanda çok önemli bir karbon emilimi görevi görüyor. Yani söz konusu sürdürülebilir tarımsa, Malezya palm yağı verimli arazi kullanımında en üstün nitelikli mahsullerden biri.

Kaynak: https://www.palmoilhealth.org/sustainability/most-efficient-oil-crop/

Bu gönderiyi paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir