Blog

AB’den Trans Yağlara Yasak

Artan kalp hastalıklarına olan etkisiyle trans yağ tüketiminin tehlikeleri yıllardır bilinmektedir.

Trans yağlar; inek, koyun ve keçi gibi hayvanlardan elde edilen gıda ürünlerinde doğal halde bulunur ya da  endüstriyel olarak da üretilebilir. Kısmi hidrojene bitkisel yağlar trans yağların temel kaynağıdır ve margarin, shortening ve pastacılık ürünleri gibi ürünlerde kullanılır.

Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu  2010 yılında trans yağ alımının, dengeli bir beslenme düzeni içerisinde minimum seviyede olması gerektiğini ifade etmiştir. Avusturya, Danimarka, Macaristan ve Letonya derhal trans yağlara yasak getirmiş; izin verilen miktarı kısıtlamıştır.

Pek çok üretici kendi isteğiyle formülasyonlarında değişikliğe gitmiştir. AB’deki çoğu yiyecek %2’den daha az miktarda trans yağ içermektedir ancak ülkelere göre bu oran değişiklik göstermektedir. Tüm bölgeyi kapsayan bir yasak söz konusu değildir henüz. Bunun yerine AB, ürünün içerdiği trans yağ miktarının etikette belirtilmesini gerektiren kanunlar üzerinde çalışmaktadır.

2014 yılında Avrupa Komisyonu trans yağlar üzerine bir rapor sunmuştur. 2015 yılında da bu rapor kabul görmüştür. Tüketicileri daha sağlıklı tercihlere yönlendirecek uygun yolların ya da bilgilendirme veya yasak gibi araçların etkisinin ölçülmesi amaçlanmıştır.

Bulgular ve Öneriler

Rapora göre AB’nin belirli bölgelerinde çok az bir gelişme kaydedilmiştir. Bazı doğu ve güneydoğu Avrupa ülkelerinde paketli bisküvi, kek ve gofretlerdeki trans yağ seviyeleri 2000li yılların ortalarından beri pek de düşmemiştir.

AB’deki ortalama trans yağ alımı tavsiye edilen seviyenin altında olsa da bu tüm nüfus için söylenememektedir. Rapor alım seviyesini kısıtlamada bazı noktaların altını çizmiştir:

  • Yasama önlemleri trans yağ limitini, içerik maddesi ya da son ürün bazında getirebilir veya zorunlu içerik bilgisi talep edebilir.
  • İsteğe bağlı önlemler arasında yeniden formülasyon yoluna gitmek olabilir. Besin değeri bilgisi verilirken trans yağ miktarı belirtilir.
  • Yönetimler, maksimum trans yağ miktarı ve trans yağ kaynakları konusunda beslenme tavsiyesinde bulunabilir.

Bu gönderiyi paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir