Blog

Malezya Kaplanı

Adından da anlaşılacağı üzere Malezya kaplanının doğal yaşam alanı Güneydoğu Asya’da Malezya yarımadasının güney ve orta kesimleridir.

Fiziksel Özellikler

Malezya kaplanı en küçük kaplan türlerinden biridir. Yetişkin erkekleri yalnızca 120 kg civarında; dişileri ise ortalama 100 kg ağırlığındadır. Erkekler baştan kuyruğa 235 cm ulaşırken dişiler yaklaşık 2 m uzunluğunda olur.

Habitat

Malezya yarımadası göz alıcı tropik ve alt-tropik geniş yapraklı ağaç ormanlarıyla, sık yeşillikler içinde saklanarak avını takip eden ve işi bitince yine yeşillikler içine çekilen kaplanlar için adeta bir cennettir.

Malezya kaplanına Asya’nın daha önce tarım için kullanılan bölgelerinde de rastlanılabilir. Aşırı gelişmiş bitki örtüsüyle saklanma fırsatı sunar. Doğal yaşam ortamının yok olması kaplan nüfusuna bir tehdittir.

Yemek Alışkanlıkları 

Diğer tüm kaplan türleri gibi Malezya kaplanı da etobur ve başarılı bir avcıdır. Genelde yaban domuzu, geyik ve ayılarla beslenir. Güçsüz, hasta ya da savunmasız bir yavru fil bulduklarında bu fırsatı da kaçırmaz.

3 ya da 4 günde bir avlanmaya çıkar ve avını yakaladığında bir oturuşta yiyebileceği en büyük miktarı yer.

Aile Yapısı ve Çoğalma

Malezya Kaplanı ortalama 15 ila 20 yıl yaşar. Memeliler grubuna girer. 3,5 aylık bir gebelik sürecinin ardından doğum yapar. Genelde 3 ya da 4 yavru dünyaya gelir. Kaplanlar yalnızlığı seven hayvanlardır; sürü halinde yaşadıkları ya da avlandıkları pek görülmez. Yavrular 18 aylık olana dek annelerinin yanında kalır, sonrasında ayrılıp kendi başlarına yaşamaya başlar.

Bu gönderiyi paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir