Blog

Malezya Palm Yağı ve Sürdürülebilirlik

   Malezya palm yağı endüstrisi %100 sürdürülebilirliğe doğru emin adımlarla ilerliyor. Bu ilerleme hem palm plantasyonlarında yaşayan insanlar için, hem vahşi hayat için, hem de gezegenimiz için oldukça önem taşıyor. Fakat tabii ki bunun da zorlukları var. Malezya Palm Yağı Konseyi (MPOC) CEO’su Datuk Dr. Kalyana Sundram, Uluslararası Palm Yağı Sürdürülebilirlik Konferansı’ndaki (IPOSC) sunumunda bu zorluklardan bahsetti. CEO, aynı zamanda daha sorumlu bir gelecek için tavsiyelerde de bulundu.

   Dünyada en çok tüketilen yağ palm yağıdır. Küresel anlamda kullanımı özellikle 1970’lerden sonra büyük bir artış göstermiştir. Buna paralel olarak da palm yetiştiriciliği sıkı bir şekilde irdelenmiştir. Datuk Sundram sunumunda palm yağı endüstrisinin gittikçe daha katı ve çoğu zaman ayırımcı sürdürülebilirlik kriterlerine tabii olduğunu söylüyor. Palm yağı eleştirmenleri yanıltıcı raporlar ve palm karşıtı kampanyalar ile ormansızlaşma ve biyolojik çeşitlilik kayıplarına dikkat çekmeye çalışıyor.

   Bütün bu zorluklara rağmen, palm yağı üreticileri bol miktarda sürdürülebilir palm yağı üreterek olumlu bir geri dönüş yaptılar. Malezya, endüstrinin %100 sürdürülebilirliğe geçmesi için oldukça sıkı kurallar yürürlüğe koymuştur. Ağustos 2020 itibariyle, Malezya Sürdürülebilir Palm Yağı Sertifikasyon Konseyi, tüm palm plantasyonlarının %87’sini; tüm Malezya palm yağı fabrikalarının ise %88’ini onayladı.

    Datuk Sundram, çoğu küresel palm yağı üreticisinin sorumlu üretimi sağlayan katı sürdürülebilirlik kurallarına uyduğunu vurguladı. Aslında palm yağı gezegenimiz için iyi bir tercih. İşin aslı, eleştirmenler ısrarla palm yağı ile ormansızlaşma arasındaki bağlantıya işaret ederken, ormansızlaşmanın ana itici faktörleri hayvanclılık, soya ve mısır yağı üretimidir. Palm bitkileri, soya ve kanoladan üretilen aynı miktarda yağ için, diğerlerinin ihtiyaç duyduğu toprağın sadece 1/10’una ihtiyaç duyar. Eğer bazı eleştirmenlerin istediği gibi palm yağı yasaklanacak olsaydı, küresel sıvı ve katı yağı ihtiyacının karşılanması için milyonlarca dönüm orman dönüştürülmek zorunda kalınacaktı.

Kaynak: https://www.palmoilhealth.org/news/malaysian-palm-oil-exec-presents-roadmap-for-palm-oil-sustainability/

Bu gönderiyi paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir