Blog

Mutlaka Bilmeniz Gereken 12 Yağ

Eski zamanlara geri dönüp baktığında, ki eskiden kastımız 80’ler, her şey için tek çeşit yağ kullandığını hatırlayacaksın. Tam olarak neyden yapıldığı hala gizemli olan çok amaçlı bitkisel yağlar. Bugün ise sayısız seçeneğe sahibiz. Bizden demesi karanlık yağ çağlarında takılı kalmayın. Mutfağınızı tatlandırmak için hangi yağları kullanmanız gerektiğini öğrenmek için telefonunzu kullanın.

Günlük Kullanım Yağları

Aşağıda sayacağımız bütün yağlar kilerinizde bir yer hak ediyor.

  1. Zeytinyağı: Tekli doymamış yağ asitleri bakımından zengin olan bu yağ, kalbinizin ve cildinizin sağlığı için çok önemli. Salatlarınız ve ekmekleriniz için kullanın, fakat yüksek sıcaklık gerektiren işlemlerde aman kullanmayın. Bu sağlıklı yağ, 200 dereceye gelmeden bzoulmaya başlıyor.
  2. Tereyağ: Bu lezzet abidesinden uzak kalmak hiçbirimiz için mümkün değil. Doymuş yağlar hakkında anlatılan şehir efsanalerinin pabucu dama atılalı çok oldu. Tereyağını gönül rahatlığıyla yemeklerinizde kullanabilirsiniz.
  3. Malezya Palm Yağı: Popülaritesi giderek artan bu sağlıklı yağ, zararlı trans yağlar yerine kullanılabilecek harika bir alternatif. Kullandığınız çoğu üründe bu GDO’suz, dengeli ve ekstra besleyici yağdan bulabilirsiniz. Bu yağ sıcağı çok iyi bir şekilde tolere edebiliyor, yani bütün pişirme işlemleriniz için tercih edebilirsiniz. Fakat unutmayın ki bütün palm yağları aynı değildir. Malezya’da üretilen sürdürülebilir sertifikalı palm yağlarını tercih edin.
  4. Hindistancevizi Yağı: Giderek popülarite kazanan bir diğer tropikal yağ! Yağ asitlerinin dizilimi sayesinde çok kolay bir şekilde yakılarak vücutta enerji kaynağı olarak kullanılabilir, ki bu da kilonuzu korumanızda size yardımcı olur. Ayrıca doğal şekerli tadı sayesinde tatlılarınızı yaparken kullanabilirsiniz.
Özel Yağlar

Bu yağların kullanım alanları sınırlıdır, fiyatları da genelde pahalı L

  • Avakado Yağı: Çekirdek değil meyve kısmından üretildiği için besinsel anlamda çok zengindir. Bu özelliği bakımından zeytinyağı ve palm yağı ile benzeşir. Avakado yağı 500 derece ısıya kadar dayanabildiği için kızartmalar için idealdir.
  • Makademya Yağı: Bu güzel ve tatlı yağ her ne kadar daha çok güzellik sektöründe kullanılsa da, aslında sağlığınız için de oldukça faydalı. Omega3 ila Omega6 arası yağ asitlerini 1:1 oranında içerir. Peki bu neden önemli? Birçok sağlık uzmanı, diyetlerin çok fazla Omega6 içerdiğini söylüyor. Salatalarınızı Makademya yağı ile yapmayı bir deneyin.
  • Keten Yağı: Sağlıklı olduu kadar da hassas bir yağ. 250 dereceden itibaren bozulmaya başlıyor, yani sıcaklığa dayanamaz. Kalp sağlığı açısında çok önemli olan Omega3 bakımından oldukça zengin, fakat ne yazık ki tadı insanlar tarafından çok sevilmiyor. En azından sağlığından faydalanmak için bir sonraki smoothienizin içine bir çay kaşığı kadar koymayı deneyin.
  • Ayçiçek Yağı: Cilt, beyin ve kalp sağlığı açısından oldukça önemli olan E vitamini tokotrieonelleri açısından oldukça zengindir. Fakat pişirme yağı olarak daha ziyade Malezya palm yağını kullanmanızı tavsiye ederiz.
Genetiği ile Oynanmış Yağlar

Eğer genetiği ile oynanmış gıdalardan uzak durmak istiyorsanız aşağıda sayacağımız yağları alınmayacaklar listenize ekleyin. Bu yağların üretiminde kullanılan mahsüllerin %90’ından fazlası GDO’lu tohum ile üretiliyor.

  • Soya Yağı
  • Kanola Yağı
  • Mısır Yağı
  • Pamuk Yağı

Kaynak: https://www.palmoilhealth.org/whats-new/12-cooking-oils-you-need/

Bu gönderiyi paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir