Blog

Neden Palm Yağı Tercih Edilmelidir?

    Palm yağının popülaritesi gerek gıda sektöründe, gerekse gıda dışı ürünlerin kullanımında giderek artıyor. Palm yağının artan bu popülaritesini ise tek bir değişkenle açıklamak mümkün değil. Palm yağının tercih edilebilirliğinin artmasının birçok sebebi var. İçeriğindeki zengin besinsel değerler, kullanım alanının genişliği, trans yağ asitleri içermemesi, maliyetindeki düşüklük, yüksek verimlilik gibi özellikler bu popülaritenin başlıca sebepleri.  

  1. Çok yönlülük

         Soya, ay çiçeği, kanola, mısır ve diğer doymamış yağlara karşılaştırıldığında palm yağı oda sıcaklığında yarı katı halde bulunur. Bunun sebebi yüksek erime noktasına sahip olması ve bu nedenle farklı özelliklere sahip çeşitli sıvı ve katı bileşenlere ayrılabilmesidir. Palm olein adı verilen sıvı bileşen, ağırlıklı olarak kızartma yağı olarak kullanılırken; katı bileşen olan stearin, çikolata, margarin ve pek çok katı yağ bazlı gıda ürününde kullanılır.

2. Kararlılık

       Palm yağı, içeriğindeki eşit oranlı doymuş ve doymamış yağ asitleri ile dengeli bir profil oluşturur. İçeriğinde var olan %50 oranındaki doymuş yağ asidi yağın kararlılığına doğrudan katkıda bulunur. Yüksek oranda kararlılık, palm yağında kızartılmış veya palm yağı kullanılarak formüle edilmiş gıdaların, hidrojenasyona ihtiyaç duymadan 12 aya kadar raf ömrüne ulaşmasını sağlar.

3. Bitkisel Besin Ögelerinde Zenginlik

   Palm yağı, bitkisel yenilebilir yağlar arasında en zengin besin ögeleri içeren yağlardan biridir. Ham formunda, mükemmel antioksidanlar olan karotenoitten 600 ppm ve E vitamininden (tokoferoller ve tokotrienoller) 800-850 ppm içermektedir. Bu bitkisel besin ögeleri, palm yağına sadece besin değeri katmakla kalmayıp, aynı zamanda yağ asitlerini oksidasyondan koruyarak üstün oksidatif stabilitesine katkıda bulunur.

4. Trans Yağ Asitleri İçermeyen Doğal Katı Yağlar

     Palm yağının aksine, ayçiçeği, soya, mısır gibi bitkisel bazlı yağlar ve doymamış yağlar, düşük erime noktalarından dolayı gıda ürünleri için oldukça sınırlı uygulamalara sahiptir. Çoğu durumda, katı yağ üretmek için hidrojenasyon yoluyla modifiye edilmeleri gerekir ve bu işlem trans yağ asitlerinin oluşumu nedeniyle tercih edilmez. Fakat palm yağı söz konusu olduğunda doğal katı yağlar, daha verimli ve uygun maliyetli olan, ayrıca trans yağ asitleri ya da herhangi bir olumsuz etkiye neden olmayan doğrudan fiziksel ayırma işlemi ile elde edilebilmektedir.

5. Mevsimlik Olmayan Mahsul (Tüm Yıl Boyunca Ulaşılabilir)

     Diğer yenilebilir bitkisel yağların çoğunun aksine, palm yağı çok yıllık bir mahsuldür. Tüm yıl boyunca herhangi bir boşluk bırakmadan veya büyük düşüş dönemleri yaşamadan meyve verir. Plantasyondaki meyveler günlük olarak toplanır, değirmenler ve rafineriler tüm yıl boyunca çalışır, böylece yılın her zamanında sürekli bir palm yağı temini sağlanır. Bu da yemeklik yağ kıtlığı riskini en aza indirir.

6. Maliyet Verimliliği

     Maliyet verimliliği tüm işletmeler için en önemli noktadır. Yüksek maliyetli ham maddeler, tüketicilere aktarılacak yüksek üretim maliyetine dönüşmektedir. Palm yağının diğer bitki yağları arasında en bütçeye uygun yağ olduğu bilenen bir gerçektir.

7. Sürdürülebilir Üretim

     Günümüzde küresel ısınma ve çevresel bozulma sorunları dünya ülkeleri arasında çok önemli bir konu haline gelmiştir ve bu uluslararası ticareti doğrudan etkilemektedir. Malezya palm yağı endüstrisi, endüstrinin sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesini sağlamak için çok proaktif bir yaklaşım benimsemiştir. Emisyon ve israfı azaltmak için her seviyeye sertifikasyon programları ve iyi tarımsal ve üretim uygulamaları hayata geçirilmiştir.

8. En Verimli Yağ Mahsülü

     Bir hektar yağ palmi, 4 – 6 ton palm yağı ve palm çekirdeği yağı üretebilir. Bu oran, soya, ayçiçeği ve kolza tohumundan 8-10 kat daha fazladır. Bu yüksek verim çıktısına rağmen, soya ve ayçiçeğine kıyasla aynı miktarda yağ üretmek için daha az alana ihtiyaç duyar. Bu, diğer tarımsal ve tarımsal olmayan faaliyetler için arazinin optimum şekilde kullanılmasını sağlar.

Kaynak: http://mpoc.org.my/why-choose-palm-oil-for-global-food-and-non-food-applications/

Bu gönderiyi paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir