Blog

Palm Yağı Hakkında Sizi Şaşırtacak 7 Bilgi

Palm yağı, dünyada en çok tüketilen bitki yağıdır! Yaklaşık 2.3 milyar insanın gıda tüketiminin önemli bir kısmı palm yağına dayanmaktadır. Bahse varız aşağıdaki bilgilerden haberiniz yoktu:

  1. Paketlenmiş ürünlerin yarısı palm yağı içeriyor. Bunlara çok bilinen şirketler Kellogg’s, Nestle ve Proctor & Gamble de dahil.
  2. Palm yağı dünyadaki ilk sertifikalı sürdürülebilir bitki yağıdır. Mevcut sertifikalı sürdürülebilir palm yağı üreticileri: Roundtable of Sustainable Palm Oil (RSPO); Certified Sustainable Palm Oil (CSPO); Malaysian Sustainable Palm Oil (MSPO); and Indonesian Sustainable Palm Oil’dir (ISPO).
  3. Palm yağı buhar ve presleme yöntemi ile üretilmektedir. Bu üretim şekli zeytinyağının üretim şeklinde oldukça benzerdir.
  4. Palm yağı trans yağ asidi içermez. Bu yüzden gıda endüstrisinde sağlıksız trans yağların yerine kullanılmaktadır. Ayrıca GDO’suzdur.
  5. Palm yağı sağlıklıdır. Kalp ve beyin sağlığını destekleyen E vitamini tokotrienolleri bakımından oldukça zengindir. Kırmızı palm yağı, havuçtan daha fazla karoten (pro vitamin A) içermektedir.
  6. Palm yağı tüketmek zayıflamanıza bile yardımcı olabilir. Sağlıklı yağlar size daha kalıcı tokluk hissi vererek daha az kalori tüktmenize yardımcı olur.
  7. Palm yağı tatsızdır ve tereyağı kıvamındadır. Diğer bitkisel yağlar için çok yönlü bir alternatiftir. Fırın ürünleri de dahil birçok tarifte palm yağını kullanabilirsiniz. Herhangi bir bozunuma uğramadan yüksek sıcaklıklara dayanabilmesi, barbekü ve kızartmalar için müthiş bir seçenek haline getirmektedir.

Peki ya yağmur ormanları?

Birçok insan palm yağı endüstrisinin yağmur ormanlarını ve değerli hayvan habitatlarını yok ettiğinden endişe duyuyor. Bunu bilmediğinize de eminiz:

  • Malezya yağmur ormanlarını korumaya kendini adamış durumda. 1998 Dünya Zirvesi’nde Malezya sahip olduğu yağmur ormanlarının %50’sini hiçbir zaman tarıma açmayacağına karar verdi. Şu an bu orandan çok daha fazlasını koruma altına almış vaziyette. Vahşi yaşamı korumaya yönelik birden fazla sıkı yönetmelik bulunmaktadır.

Kaynak

Bu gönderiyi paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir