Blog

Pişirme Yağınız Size İyi Gelmiyor mu?

    Organik sebzelerle, gezen tavuk etiyle ve esmer pirinçle hazırladığınız akşam yemeği kesinlikle besleyicidir, fakat kullandığınız yağ toksik kimyasal madde salınımı yapıyor olabilir. Son zamanlarda yapılan bir araştırma, oldukça yaygın bir şekilde kullanılan bazı bitkisel yağların, soteleme ve kızartma gibi yüksek ısı gerektiren işlemler sırasında kullanılmaması gerektiğini ortaya çıkardı. Yapılan deneyler, birçok yağın 176 °C’nin üstünde sıcaklığa maruz kaldığında kanser, demans ve kalp hastalıklarıyla ilişkisi olan aldehit salınımı yaptığını ortaya çıkardı. Bir sonraki öğününüzü hazırlamaya başlamadan önce kullandığınız yağlarla ilişkili sağlık risklerini gözden geçirin.
Doymamış Yağları Kullanmanın Riski
    Biyoanalitik ve Patoloji profesörü Martin Grootveld, ay çiçek veya mısır yağında kızartılmış bir yemeğin, önerilen miktarından 200 kat daha fazla aldehit içerdiğini keşfetti. Çoklu doymamış yağ kullanımının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyleyen profesör, “Bu yağları kızartma tavası veya fırında yüksek miktarda ısıya maruz bırakırsanız, büyük miktarda toksik madde birikimine neden olan karmaşık bir dizi kimyasal reaksiyona sebebiyet olursunuz.” diyerek konunun ciddiyetini belirtiyor.    Çoklu doymamış yağlar arasında aspir yağı, mısır yağı, soya yağı ve ayçiçeği yağı bulunur. Zeytin yağı ve kanola yağı gibi tekli doymamış yağlar da yüksek sıcaklıkta pişirme işlemine uygun değildir. Zeytinyağı 193°C’de, kanola yağı ise 204°C’de dumanlaşmaya başlar.
Bitkisel Yağlar Hakkında Bir Diğer Endişe
    Oxford Üniversitesi emekli Nörobilim profesörü John Stein, birçok bitkisel yağda bulunan (mısır, soya fasulyesi, pamuk tohumu ve ayçiçek yağı %40’tan fazla omega-6 içerir) yüksek miktarda omega-6’nın beyni etkiliyor olabileceğinden endişe duyuyor. Stein, “Çok fazla mısır veya ayçiçeği yağı tüketilmesi durumunda beyin olması gerekenden fazla miktarda omega-6 emilimi gerçekleştirir, bu da önemli miktarda omega-3’ün sistemden dışarı atılması anlamına gelir.” diyerek, omega-3 eksikliğinin artan zihinsel sağlık sorunları ve disleksi gibi diğer sorunlarla güçlü bir bağı olduğuna inandığını ekliyor.
Doymuş Yağlar En Sağlıklı Pişirme Yağları Olabilir
    Grootveld’in yapmış olduğu çalışma, doymuş yağlarla gerçekleştirilen pişirmelerin daha az aldehit ürettiğini ortaya çıkardı. Sağlıklı doymuş yağlar arasında tereyağı, hindistancevizi yağı ve sertifikalı sürdürülebilir Malezya palm yağı bulunur. Malezya palm yağının dumanlaşma noktası 235°C’dir. Sizin için daha iyi olan bu yağlar, aynı zamanda daha dengeli bir yağ asidi oranına sahiptir.    Doymuş yağların artan kalp hastalıklarıyla olduğu iddia edilen bağlantısı, birkaç önemli çalışmayla birlikte çürütülmüştür. Çalışmalar, Malezya palm yağının iyi kolesterol (HDL) seviyesini arttırdığını ortaya koymuştur. Ayrıca soya fasulyesi, mısır ve kanola gibi birçok bitksel yağın aksine Malezya palm yağı GDO içermez.Kaynak: https://www.palmoilhealth.org/nutrition/is-cooking-oil-making-you-sick/

Bu gönderiyi paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir